Index

Tomajvin • Lesencetomaj

Lesencetomaji Családi
Szőlőbirtok és Borászat

Minőség és hagyomány

Aklan-Pince a Facebookon

Hírek


VIII Jakab Nap, Sümeg • 2012 július 28

8. alkalommal rendezik meg Sümegen a bor és vadászat ünnepét. A 10 órakor kezdődő programsorozat keretében többek között kézműves vásárt, játszóparkot, főzőversenyt, borrendek felvonulását, vadászokat, kopó falkát lehet megtekinteni és még sok érdekes eseményt.
A borversenyen idén is megválasztják Sümeg Város Borát, Pannon Királyi és Császári Borlovagrend Zászlós Borát, Jakab Nap Borát. Várjuk kedves érdeklődőinket kóstolásra.
VIII. Szent Jakab napi Borfesztivál


Zöld krajcáros termelői piac és fesztivál, Budapest Millenáris Park • 2012 július 21-22.

A ZÖLD KRAJCÁROS termelői piac és fesztivál 10 környezetvédő, illetve fenntartható fogyasztást népszerűsítő civil szervezet közreműködésével valósul meg. A fesztiválon szerepet kapnak a környezettudatos életmód fő témakörei, mint például energiahatékonyság, környezetbarát közlekedés, élelmiszer, tudatos vásárlás, hulladék megelőzés és a lehetséges alternatív megoldások, praktikus, gyakorlati tanácsok. A nyári rendezvénysorozat minden napján helyi termelők kínálják bio és helyben termelt élelmiszereiket.
Zöld krajcáros termelői piac és fesztivál


Balatoni Borok Fesztiválja, Budapest • 2012 május

Ahogy azt az elmúlt három évben megszokhattuk, május elején felbolydul az élet a fővárosi Erzsébet téren. Idén is a balatoni borokról szól egy hétvége a belvárosban. A kiváló nedűkön kívül, a kóstolás élményét még teljesebbé tevő gasztronómiai és kulturális kínálattal várjuk a borrégió szerelmeseit május 4-6. között. 34 kiválló balatono borász borait lehet kóstolni a kellmes koncertek mellet.
Web: Balatoni Borok Fesztiválja


WAMP Spájz, Budapest • 2012 május

Deák téri Akvárium klubban lesz (volt Gödör klub) a szezon nyitó WAMP gasztró kiállítás! A vásár 6 szekciókra bomlik: ÁLLATI, DUNSZT, FRISS, SZALONSPICC, ÉDES, VEGYESPOLC. A programokat gasztropbloggerek és workshop-ok tarkítják.


Budai Borszalon, Budapest • 2012 április

Április 19-én (csütörtökön) 19 órától 6. Születésnapi borkóstoló a Budai Borszalonban (XI. Tas Vezér u. 16.) Születésnapunk keretében bemutatkozik a Spiegelberg, az Ipacs és az Aklan Pince. A borok mellé Pozsa Panni sajtkölteményeit kóstoljuk.
Web: Budai Borszalon Születésnapi borkóstoló


VII. Szent Jakab napi Borfesztivál, Sümeg • 2011 július

2011. július 29-én és 30-án a sümegi Püspöki Palota területén.
Ez év nyarán már hetedik alkalommal ünnepeljük a hagyományteremtő Szent Jakab-napi borásztalálkozót, mely egyben a Balaton-felvidéki borok versenye is. Az e nappal kapcsolatos szokás középkori királyaink idejéből származik. Ekkor kerültek az előző évben szüretelt szőlőből érlelt fenséges borok a felségek pincéibe.

Programok: Bor- és Gasztroudvar - Borlovagreni találkozó - Termékbemutató, kézműves vásár - Történelmi jelmezes felvonulás - Vadászati kiállítás - Deák Bill koncert - Vadásztársaságok főzőversenye.

VII. Szent Jakab napi Borfesztivál


21. Művészetek Völgye • 2011 július

Várunk minden kedves borszeretőt a Művészetek völgyébe. Pincészetünk is képviselteti magát:Vigántpetend, VölgyPiac.
A hagyományos borkínálatunk mellet legújabb borkülönlegességeinket is meg lehet majd kóstolni: gyógynövényes borok. Takács Ferenc gyógynövényszakértővel közös fejlesztésünk! 6 fajta gyógybor, darabonként 6-7 gyógynövénnyel ízesítve. Gyertek!

21. Művészetek Völgye


V. Evangélikus Borfesztivál • 2011 március

Idén is kiemelkedő sikereket értünk el a a révfülöpi borversenyen, az összes nevezett borunk a dobogó első két fokára állhatott. A 2009-s Cabernet Franc-unkat a Borfesztivál Csúcsborának választották. 2009-s Chardonnay arany minősítést szerzett a 4 ezüst érmünk mellé.

Evangélikus Borfesztivál 2011: Cabernet Franc 2009 - Borfesztivál Csúcsbora

Evangélikus Borfesztivál 2011: Cabernet Franc 2009 - arany érem Evangélikus Borfesztivál 2011: Chardonnay 2009 - arany érem


VII. Magyarországi Újbor és Sajtfesztivál • 2010 november

Idén is itt mutattuk be újborainkat óriási közönségsiker mellet. A rendezvényhez kapcsolódó V. Jubileumi Magyarország Legjobb Újbora- Borversenyen kiemelkedő eredményt ért el a 2010-s Cserszegi fűszeres borunk, nagyarany minősítéssel díjazták. Ez a megtisztelő eredmény annak a fényében jelent hatalmas elismerést számunkra, hogy olyan húzónevek mellet kaptuk, mint Bock, Bujdosó, Dúzsi, Frittman, Gere, Nyakas ... A Cserszegi díja mellet egy ezüstöt és 2 bronz minősítést is kaptunk a nevezett borainkkal: Szürkebarát, Syrah Rozé, Cabernet Franc siller.
Borverseny eredménylista


II. IBS Bridge Verseny • 2010 november

Családi pincészetünk támogatta a II IBS Bridge versenyt. A rendezvény megnyitóján bemutattuk pincészetünket, borainkat és a végén a résztvevők megkóstolhatták borainkat. A verseny győzteseit Aklan Pince borival is jutalmazták. Ez úton is gratulálunk a versenyzőknek.
Képek:
IBS II. Bridge verseny IBS II. Bridge verseny


MOST! Jótékonysági est • 2010 november

Családi pincészetünk is kötelességének érezte, hogy részt vegyen és ezzel támogassa a vörösiszap katasztrófa károsultjait. A MOST! - esély az újrakezdéshez Budaörsi jótékonysági est bevételeiből ajánlottunk fel támogatást a károsultak részére. Reméljük támogatásunk segítséget nyújt az ökológiai katasztrófa áldozatainak és felhívhatjuk a figyelmet a jövőbeni hasonló események elkerülésére. Amennyiben Ön is támogatni kívánja az áldozatokat a következő lehetőségek állnak rendelkezésére.
Képek:
MOST! Jótékonysági est MOST! Jótékonysági est


AWC Vienna 2010 • 2010 szeptember

AWC Vienna Wine Challenge 2010Nemzetközi sikereket értek el boraink Bécsben. A világ egyik legnagyobb borversenyén 36 nemzet 1 733 bortermelője 10 951 borát mérte össze. Családi pincészetünk a fehérbor kategóriában indította a 2009-s Chardonnay-t és Cserszegi Fűszeresét.

Eredmények

Boraink Pontszám Érem
Cserszegi fűszeres 2009 87,5 Ezüstérem
Chardonnay 2009 85,0 Ezüstérem

AWC Vienna Wine Challenge 2010, Ezüst érem, 2009 Cserszegi Fűszeres Aklan Pince AWC Vienna Wine Challenge 2010, Ezüst érem, 2009 Chardonnay Aklan Pince

 


VII. Bayer Borverseny • 2010 augusztus

Bodrogkeresztúr - A Bayer CropScience 2010-ben hetedik alkalommal rendezte meg Szőlős Bayer Légyott keretében a VII. Bayer Borversenyt. Ez az első év, hogy a Bayer borverseny része a Magyar Borakadémia által védnökölt borversenyeknek. A versenyen az ország minden borvidéke képviseltette magát. Összesen 201, Országos Borminősítő Intézet által kiadott forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező bor nevezett: 95 fehér bor: 29 édes, 66 száraz; 15 rozé, 73 vörös bor és 18 tokaji borkülönlegesség. Mindhárom nevezett borunk ezüst minősítést ért el.

Eredmények

Boraink Pontszám Érem
Cabernet franc 2009 82,6 Ezüstérem
Cserszegi fűszeres 2009 82,2 Ezüstérem
Chardonnay 2009 82,0 Ezüstérem

» WEB

VII. Bayer Borverseny, Ezüst érem, 2009 Cabernet Franc Aklan Pince VII. Bayer Borverseny, Ezüst érem, 2009 Cserszegi Fűszeres Aklan Pince VII. Bayer Borverseny, Ezüst érem, 2009 Chardonnay Aklan Pince

 


II. Balaton Winfer • 2010. július

Egyedülálló borminősítés Balatonfüreden

2010. július 5-7. között immár második alkalommal rendezték meg Csopakon, a Balaton Borkúriában, a Balaton Borrégió borainak minőségi kategóriákba történő besorolását. A Balatoni Borkultúráért Alapítvány egyedülálló kezdeményezésén hét külföldi és egy magyar szakértőből álló zsűri minősítette a Balaton Borrégió 350 borát, a borrégió 69 pincészetétől. Az esemény a WSET Nemzetközi Borakadémia szakmai védnöksége alatt, az Institute of Master of Wine tagjainak, magyar borokkal foglalkozó külföldi borszakemberek, valamint bor szakújságíróknak a részvételével történt.

Eredmények

Boraink Minősítés
Cserszegi fűszeres 2009 Zöld
Syrah 2009 Zöld
Chardonnay 2009 Kék
Cabernet franc 2009 Narancs

A minősítési rendszer továbbfejlesztésének eredményeképpen 2010-ben egy új minőségi kategória egészítette ki a Winfer eddigi öt egymásra épülő kategóriáját, amelyek nem elsősorban minőségi, sokkal inkább stílusbéli különbözőséget jelölnek.
A rendszer bázisa az egyszerű alap ketegória, amely a tiszta, hibátlan, de különösebben nem koncentrált vagy komplex borokat tartalmazza. Ezek egyszerű, könnyen fogyasztható borok, amelyekben lehet, de nem feltétel, hogy komolyabb fajtajegyeket mutassanak. Színkódja a narancs.
A következő kategóriába azok a borok kerülnek, amelyek tiszta fajtajegyeket és némi komplexitást is mutatnak. Ezek a borok kapják a kék minősítést.
A kiváló borok kritériuma nem pusztán a komplexitás és a fajtajelleg, de kell hogy mutasson terroir jegyeket és kívánatos a koncentráció, illetve az utóíz megfelelő hosszúsága is. Az ebbe a kategóriába tartozó borok valóban kivételes minőségűek, színkódjuk a zöld.

» WEB


Művészetek völgye • 2010 július

Művészetek Völgye - Kapolcs, Csigaház Kapolcson a Csigaháznál mutatkoztak be a Balaton-felvidéki Borrégió és a Zánka-Nivegy-völgyi Borút Egyesület. Standjaikon kiváló Balaton-felvidéki borokat kóstolhattak és vásárolhattnak a látogatók. 2 napig az Aklan Pince borait lehetett kóstolni és megvásárolni. Nagy örömünkre szolgál, hogy sok-sok mindenkivel kóstoltathattuk meg borainkat és sok visszatérő vendéggel beszélgethettünk a borokról és borászatunkról.


Lesencék-Sümeg-Zalahaláp hegyközség • 2010 május

Újabb sikereket értek el 2009-s boraink! A Lesencék-Sümeg-Zalahaláp hegyközség 2010-s borversenyén 2 borunk is kiemelkedő eredményt ért el. Az Aklan Családi Pince 2009 Chardonnay-a a Nagyarany fokozatot kapta, a 2009 Cserszegi fűszeres arany minősítést szerzett.

A Chardonnay újabb nagyarany minősítése nagy örömünkre szolgál, ismételt elismerés, hogy pincénk méltán vállahatja a 4,5 ha-on termesztett zászlós borát. Ugyan így, pozitív megerősítésként vesszük az arny minősítését a 2éve termőre fordult cserszegi fűszeres új ültetvényünknél. Jó választásnak bizonyult a borvidékre jellemző szőlőfajta telepítése.

Lesencék-Sümeg-Zalahaláp  hegyközségi borverseny, Nagyarany, 2009 Chardonnay Aklan Pince Lesencék-Sümeg-Zalahaláp  hegyközségi borverseny, arany, 2009 Cserszegi Fűszeres Aklan Pince


IV. Országos Evangélikus Borfesztivál • 2010 március

Révfülöp - 2010. március 19. és 21. között immáron negyedszer rendezték meg az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Köpontban a hazai evangélikus borászok fesztiválját. Idén már Soprontól Nyíregyházáig, Zákánytól Soltvadkertig, szinte az egész országot felölelően, több mint félszáz gazda (és borkedvelő) mérte össze borait.
Az Aklan Családi Pince 2009 Chardonnay-a a Nagyarany fokozatot kapta, a 2009 Cserszegi fűszeres arany minősítést szerzett a 2009 Cabarnet Franc borunkkal együtt. » eredmények

A versenyen elért kiváló eredményeink a 2009s évjárataink beharangozói. Év eleji sikereink visszajelzést jelentenek számunkra a tavalyi munkánkra. Kívánjuk, hogy legyenek vendégeink és együtt élvezhessük boraink értékeit.

IV. Országos Evangélikus Borfesztivál, Nagyarany, 2009 Chardonnay Aklan Pince IV. Országos Evangélikus Borfesztivál, arany, 2009 Cabarnet Franc Aklan Pince IV. Országos Evangélikus Borfesztivál, arany, 2009 Cserszegi Fűszeres Aklan Pince


Hatodik Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál • 2009 november

Hatodik Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál, Vajdahunyadvár Újborfutammal, újborfelismerő bajnoksággal, borszenteléssel, jobbnál jobb borokkal és sajtokkal várja a látogatókat Az új ízek harmóniája Hatodik Magyarországi Újbor- és Sajtfesztivál a fővárosi Vajdahunyad várban november végén.
A rendezvény november 24-én veszi kezdetét egy zártkörű borversennyel, amelyen a szakmai zsűri megválasztja a 2009-es év legjobb hazai újborát. Új bor, új generáció címmel az ítészek mind fiatal borászok lesznek az örökifjú Kállai Miklós elnökletével - mondta el Ferenc Vilmos, a fesztivál főszervezője és a Magyar Borakadémia tagja a kedden tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: ez azon kevés versenyek egyike, amelyen nincsenek vesztesek - minden résztvevő borász két napig kóstoltathatja termékeit, majd januárban az Új év, új borok című televíziós műsorban is bemutatkozhat.
A szélesebb közönség november 28-29-én kóstolhatja meg azt a kétszáz magyar újbort és a finomabbnál finomabb sajtokat, amelyeknek termelői jelentkeztek a fesztiválra illetve a versenyre. A kétnapos kóstoláson és programsorozaton a széles közönség előtt is bemutatkozik többek között a 2009-ben az Év pincészete címet kiérdemelt Szöllősi Pincészet, a Bárdos és fia pincészet és számos hazai sajttermelő.
A rendezvény első napjának egyik legfontosabb eseménye az Újborfutam, azaz három borrégióból - a Balatoni, a Pannon és a Neszmélyi borvidékről - érkező újborok ünnepélyes fogadása lesz. Ennek során a Magyarországi Borrendek köszöntik a 2009-es év legjobb újborait. Majd felköszöntik a jubiláló borrendeket és a szakmai szervezeteket. Szombaton tartják az idei újborfelismerő bajnokságot is, majd átadják a Magyarország 2009 legjobb újbora és a Magyarország 2009-év sajttermelője díjakat.
A látogatók által leadott szavazatok alapján vasárnap választják ki a közönségdíjas sajtokat és újborokat. Délután sor kerül az ünnepélyes adventi újbor- és sajtszentelésre, amikor az előző nap a három borrégióból a fővárosba érkezett újborokat és sajtokat áldják meg.

» WEB

Eredmények

Újboraink Pontszám Érem
Chardonnay 85,3 Ezüstérem
Szürkebarát 78,5 Ezüstérem
Cserszegi fűszeres 69,3 Bronzérem


Balatonfelvidéki Borvidéki Borverseny • 2008 július

IV. Szent Jakab Napok, Sümeg2008 július 26-27.-én rendezték Sümegen a IV. Szent Jakab Napokat, a fesztivál fő eseménye a Balatonfelvidéki Borvidéki Borverseny. A rendezvény 120 résztvevőjéből az 5 tagú nemzetközi sommelier zsűri a 2007 Chardonnay borunkat ezüst éremmel és különdíjban részesítette. Ezzel az eredményünkkel a 120 részvevőből a 12. helyezést értük el.

» WEB


5. Borfalu Budapesten • 2008 augusztus 19-24

5. Borfalu BudapestenIdén is résztveszünk a magyar borfalvak seregszemléje! Augusztus 19-én, kedden este veszi kezdetét az 5. Borfalu hat napos rendezvénye. A Felvonulási téren a magyar borfalvaké, a boré, a muzsikáé, a jó hangulaté lesz a főszerep. A rendezvényre kilátogatók több mint 100 borászat több száz bora mellett megannyi finomsággal ismerkedhetnek meg a pálinkafőzők és a magyar ételek készítőinek sátraiban. Nem maradhatnak el a különleges sajtok és húskészítmények, gasztronómiai ínyencségek sem. Lesznek szarvasgombás olajok és lekvárok, gezemice langalló, kürtöskalács, rózsakenyér, répatorta és még sok-sok finomság. A gyermekek rajzversenyen próbálgathatják tehetségüket, míg a szülők borversenyen szavazhatnak a legszebb borokra. S hogy a jó hangulat mindenképp biztosítva legyen, arról a Borfalu Cigányzenekar mellett számos elismert zenész gondoskodik majd. A csütörtök esti falatozást és borozgatást a Szekszárdi Junior Stars Big Band muzsikája teszi teljessé, pénteken Tom White és Barátai húzza a rockabillyt, a szombat esti jókedvről a Bergendy Szalonzenekar 2 órás utcabálja gondoskodik, de a hat nap alatt 19 együttes részvételével igazi zenei kavalkádban lehet részük az érdeklődőknek: a blues, a jazz, a funky és a rock and roll ritmusaira szórakozhat az 5. Borfalu minden látogatója.

» WEB

 


Radovin • 2008 június

Mostantol palackos borainkat a Radovin Borkereskedés lerakataiban is meg lehet vásárolni. Augusztus elsejétől On-line is lehet rendelni!Szaküzletek: II. Hidegkúti út 71., XII. Pannónia u. 17/b
Telefon: (+36 1) 274 6129
Web: Radovin.hu


II Corvinus Borverseny • 2008 május

Május 22-én került megrendezésre a II. Corvinus Borverseny. Ezzel folytatódott a "hagyomány", melyet Havas Balázs szőlész-borász mérnök a tavalyi esztendőben indított útjára a Borászati Tanszék támogatásával.
Ebben az évben 56 bortétellel nevezetek a megmérettetésre. A 23 nevező között voltak a Budapesti Corvinus Egyetem oktatói, hallgatói és nagy örömünkre, gyakorlóiskolánk a Soós István Borászati Technikum tangazdasága, illetve az ottani tanárok, diákok. A borokat két bizottság bírálta el, melyeknek tagjai mind komoly tudással, tapasztalattal rendelkező szakemberek. A csúcsborok kiválasztására minden kategóriában a három legmagasabb pontszámú tétel visszakóstolásával került sor.
A zsűri értékelése szerint Családi Pincénk 2007 Chardonnay-a a Legjobb Fehérbor címet kapta, a 2006 Szürkebarát arany minősítést szerzett, míg 2006 Chardonnay és a 2007 Olaszrizling bronz minősítésben részesült. » WEB

Nagy örömünkre szolgál a boraink elismerése kiemelten a Legjob Fehérborért járó kitüntetés. Úgy érezzük, hogy az eredményeink visszaigazolást adnak a több éves befektett munkánkra.

II Corvinus Borverseny, ezüst érem, 2007 Chardonnay Aklan Pince


Nemesvita Equital Díjugrató verseny • 2008.05.31

Díjugrató verseny az Equital Lovasudvarban Nemesvitán. A különböző versenyszámok mellet a balatonfelvidéki borokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, továbbá kézművesvásár és egyébb programok várják az érdeklődőket.


Balatonfüredi Borok Háza • 2008 március

Újabb viszonteladóval bővültünk a balatonfüredi Borok Háza képviseletében. A Balatonfüred megújított központjában található borkereskedés a neves borászok termékei mellet, a borvidék pincészeteinek széles palettáját kínálja vásárlóinak.

Szaküzlet: Balatonfüred, Zákonyi F. utca 4.

Lesencetomaj Hegyközség borverseny • 2007 tavasz

A hegyközségi borversenyen Családi Pincénk a 2006 Chardonnay-a arany érmet, míg a 2006 Olszrizlingje ezüst érmet szerzett. A borversenyen elért eredményünk tükrözi boraink kiemelkedő szintjét a környékbeli borászatok között.

I. Corvinus Borverseny • 2007 április

2007 Szürkebarátunk ezüst érmet szerzett az I Corvinus Borversenyen.

II Corvinus Borverseny, Legjobb Fehérbor, 2007 Chardonnay Aklan Pince